ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΜΦΑΛΙΟΣ 2015


Ο Περικλής Ηλίας ήταν ο μεγάλος νικητής του Ομφάλιου Ποδηλατικού αγώνα, απόστασης 126χλμ. που διοργανώθηκε για πέμπτη φορά στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, με αφετηρία και τερματισμό την πόλη των Δελφών, με διοργανωτή τον Αθλητικό Όμιλο «Θησέας».

Παρότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, οι καιρικές συνθήκες που συνάντησαν οι ποδηλάτες δεν συμβάδιζαν με την εποχή. Βροχή, χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι και 11 βαθμούς) καθώς και δυνατοί άνεμοι συνέθεταν το σκηνικό του καιρού, κάνοντας έτσι την προσπάθεια ακόμα πιο δύσκολη και τον άθλο ακόμα μεγαλύτερο.

Ο αγώνας ξεκίνησε με βροχή, με τους περισσότερους αθλητές να είναι επιφυλακτικοί στα πρώτα χιλιόμετρα της κούρσας, επηρρεασμένοι και από τον άσχημο καιρό. Χαρακτηριστικό είναι και ενώ ο αγώνας είχε ήδη συμπληρώσει διάρκεια μιας ώρας, οι διοργανωτές τον ουδετεροποίησαν, αφού η μεγάλη κατάβαση από το Λιβάδι Παρνασσού προς τον Επτάλοφο και την Λιλαία ήταν καλυμμένη από πυκνή ομίχλη. Η ουδετεροποίηση του αγώνα διήρκεσε μέχρι οι ποδηλάτες να φτάσουν στην Λιλαία, στην βάση του βουνού, όπου δόθηκε εκ νέου εκκίνηση, αυτή την φορά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αφορμή για την πρώτη επίθεση ήταν το σπριντ ευθείας «έπαθλο Ηigh5» το οποίο ήταν στο 55ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Ο ποδηλάτης του ΠΟ Πατρών, Αντώνης Αχτύπης αφού κέρδισε το σπριντ επιχείρησε επίθεση και αποσπάστηκε από τους αντιπάλους του μέχρι και δύο λεπτά, και οδηγούσε την κούρσα για 40 περίπου χιλιόμετρα.

Στο 90ο χιλιόμετρο ήταν η ώρα του Περικλή Ηλία (Κρόνος Mixed Team) και του νεαρού Μιχάλη Μαυρικάκη (AEK-Radler), και οι δυο σπεσιαλίστες στις αναβάσεις να επιτεθούν. Αρχικά αποσπάστηκε ένα μικρό γκρουπ δέκα περίπου αθλητών, οι οποίοι αφού έπιασαν τον προπορευόμενο Ακτύπη, συνέχισαν να ανεβαίνουν με απίστευτη ένταση την σκληρή ανηφόρα της Δαύλειας, ενώ μέχρι το τέλος αυτής (5χλμ. μετά) στην κεφαλή του αγώνα είχαν μείνει οι Ηλίας και Μαυρικάκης.

Όμως ο αγώνας δεν είχε τελειώσει, ο Ηλίας αποφάσισε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον ρυθμό, με αποτέλεσμα στο 105ο χλμ. και στο σπριντ ανάβασης του Ζεμενού, να πάρει το «έπαθλο Ηνίοχος» και να συνεχίσει ακάθεκτος για 20 χιλιόμετρα μέχρι τους Δελφούς, όπου κατέκτησε πανάξια την πρώτη θέση.

Ο Ηλίας δήλωσε ικανοποιημένος για την νίκη του, και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο αγώνας αποτέλεσε την καλύτερη προετοιμασία τόσο από πλευράς έντασης όσο και από πλευράς καιρικών συνθηκών, ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μαραθώνιας Ορεινής Ποδηλασίας, που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες.

Πολύ καλές εμφανίσεις από όλους τους νικητές των επιμέρους κατηγοριών. Η Πρωταθλήτρια Ελλάδος, Βαρβάρα Φασόη (Ολυμπιακός Περιστερίου) ήταν η νικήτρια στην κατηγορία Γυναικών, με τις πέντε τολμηρές που συμμετείχαν, να τερματίζουν όλες τον αγώνα, αποδυκνείοντας ότι οι Γυναίκες που ασχολούνται με το σπορ είναι σκληρά καρύδια. Στους Νέους, νικητής ήταν ο Μιχάλης Μαυρικάκης (2ος στην Γενική Κατάταξη), στους Έφηβους ο Στέφανος Βασιλαντωνάκης (Θησέας – Worldofbike) με την 7η θέση της Γενικής, ενώ στην κατηγορία ΟΠΕΝ νικητής ήταν ο Βασίλης Κολιός από την ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ.

Παλμαρέ αγώνων:

Call us: + 30 6944 526 247

Copyright @ All Rights Reserved